Waar koop je een fransje en waar niet…?

In het begin van mijn franse hangoren stalletje zag ik bij de fransjes niet veel leed. Maar met de jaren springen er soms tranen in mijn ogen. Een aantal fokkers in NL en er buiten zetten zich 100% in voor het mooie ras, maar de vraag naar fransjes groeide en groeide en we kunnen nu zelfs spreken over een “hype”.

 

Een Hype is in zekere zin leuk, want eigenlijk krijgt het ras de aandacht die het verdiend, maar het lokt ook broodfokkers, eendagsvlieg fokkers, fokkers die enkel fokken voor zoveel mogelijk productie. Bezuinigen op zeer belangrijke zaken zoals op voeding, socialisatie, dierenarts bezoeken, verblijven en aangekochte fokdieren. 

De fransjes en liefhebbers zijn de pineut, lees je goed in voordat je een Frans maatje aankoopt, laat je niet leiden door een prijs of mooi praatje, vraag de fokker de hemd van het lijf, voel je vrij daar in. Het zijn levende wezens, ook bij een goede stal gaan er eens te vroeg dood, helaas kan op een dier geen levenslange garantie worden gegeven, maar we kunnen op z’n minst proberen zo diervriendelijk en gezond mogelijk te kopen.

 

Als goed bedoelde fokker heb je niet alles in de hand, ook de liefhebber heeft invloed op broodfok, een goed voorbereide liefhebber verzacht leed en houd broodfok niet in stand. En hoe zielig het diertje ook is, een leeg hokje is bij een broodfokker alweer snel gevuld. Dus sponsor ze dan ook niet! Met z’n alle moeten wij opkomen voor onze geliefde fransjes‚̧.

Enkele tips bij je zoektocht naar je Franse knuffel......

Luister altijd naar je onderbuik gevoel, hoe verloopt het contact met de fokker en hoe is de situatie op stal. Laat je echter niet afschrikken van een doffe vacht van een voedster bij het grootbrengen van haar nestje, het vraagt tijdelijk veel van haar schoonheid. Let op geen bun's in kleine/vieze kooien, schone oogjes, kontjes, oortjes, zijn er mega veel fokdieren en mag je wel alle dieren zien. Vraag de fokker naar de verkoopvoorwaarden mochten deze niet terug te vinden zijn op hun website.

Met de tijd heb ik ervaren dat kopers steeds meer ongeduldig lijken te zijn. Ze schrijven zich bij 10 fokkers op de wachtlijst en wie als eerste wat heeft kopen ze. Jammer vind ik, en ik zal een trouwe wachter ook altijd voorrang geven en hier in belonen. Een huisdier koop je niet even snel, men doet bij aanschaf van een nieuwe tv vaak meer voorwerk als van hun huisdier.

 

De natuur heeft altijd het laatste woord, en wachten hoort daarbij. Zoek een fokker waar je je goed bij voelt, vraag hem/haar naar de wachtijd, en maak een keuze, we wachten of zoeken door maar blijf altijd alert en laat ongeduldigheid niet winnen. En ik juich als het konijntje niet aangekocht wordt voor een kind. Maar dat je zelf dol bent op die heerlijke stampers!!! Dus dat ze niet hoeven te verhuizen als de kids er geen tijd meer in steken.

 

Ik ga niemand zeggen waar je wel of niet moet kopen, ik ga geen fokkers bij naam afkraken. Ik probeer het op een positieve manier op te lossen, met deze tekst draag ik het over aan de liefhebber die het leest en hopelijk geeft dat een goede bijdragen tegen broodfok.

 

Succes met het vinden van een lief, gezond en mooi konijnenkindje.

  • Geslacht bepaling bij konijnen is voor een persoon zonder ervaring behoorlijk lastig. Het is daarom aan te raden om je jonge konijntje te controleren of het diertje wel echt een ram of voedster is voor je het mee naar huis neemt. Bij twijfel ga dan vooral langs bij een kenner van konijnen of dierenarts. Met 12 weken kan een ram al dekrijp zijn en zorgen voor ongewenste nestjes. 

  • In de zomer/lente zijn er blauwe vliegen. Het is verstandig om goed te blijven checken of er geen maden zijn bij je konijn. Controleer dan ook echt iedere dag! Hou dan ook het verblijf goed schoon, aangezien een vies hok/verblijf vliegen aan kan trekken. Ook kan je preventief behandelen met anti myiasis.

  • De franse hangoor is net als alle andere konijn geen voorstander om opgetild te worden. Ze lopen nou eenmaal graag met 4 pootjes op de grond. Soms  is het noodzakelijk voor een ritje naar de dierenarts bijvoorbeeld. Echter til ik dan nog niet graag mijn konijnen op, maar laat ik ze zelf in een reismand stappen. Dat scheelt veel stress, verwondingen en valpartijen.

  • Ik ben geen voorstander om het franse hangoor ras te kruisen met een ander ras. Dit kan tot veel complicaties leiden, en het karakter, de bouw en gezondheid kunnen daarbij schade oplopen.